REHOGAR 8 / Convocatòria Oberta

Convocatòria
Propostes
Temàtica
Lloc
Calendari
Criteri de selecció
Presentació de propostes
Formulari de presentació

UN ANY MÉS, MAKEA TU VIDA OBRE LA CONVOCATÒRIA A PROPOSTES PER A l’EXPOSICIÓ COL·LECTIVA REHOGAR, QUE EN LA SEVA VUITENA EDICIÓ SE CELEBRARÀ EN EL MUSEU DEL DISSENY DE BARCELONA DURANT EL MES DE NOVEMBRE 2016.
.


REHOGAR és una exposició col·lectiva i una trobada anual entorn al disseny obert i la reutilització com a eines de transformació social.

REHOGAR, en la seva vuitena edició, manté la seva aposta a potenciar i visibilitzar les pràctiques obertes del Disseny que plantegen modificacions en els actuals hàbits de consum, que són capaces de generar coneixement i economia distribuïda i obrir nous camins cap a la sostenibilitat social i ambiental a través de l’aprofitament dels recursos.

REHOGAR porta set edicions fomentant l’intercanvi de coneixements i la reutilització de materials de residu per a la construcció d’objectes per a l’Hàbitat. Divulgar de manera constructiva, conscienciar, capacitar i motivar per fer front a la situació d’irracionalitat consumista, desaprofitament dels recursos, sobreproducció, acumulació de residus… amb la intenció de fer passos que ens allunyin del túnel de la cultura de l’usar i tirar, cap a una cultura de l’usar i transformar.

Convocatòria

En aquesta edició de REHOGAR 8 fem una crida a aquelles persones, col·lectius i comunitats actives que proposen altres maneres d’habitar, que creen el seu propi quotidià organitzant-se, compartint i canviant la manera en què fan les coses. “Aquestes coses fetes acuradament amb ingredients seleccionats, cuinades a foc lent i en companyia”.

O en altres paraules: coses, objectes, espais, plataformes, iniciatives o projectes, que són processos en si mateixos, i el resultat dels quals dóna lloc a l’inici d’altres processos, amb una mirada des de l’ètica de la cura, en simbiosi amb el nostre entorn i recursos, amb un ADN obert i compartible, i en els quals ressalta la idea del col·lectiu respecte a la projecció, producció, distribució i ús.

Propostes

REHOGAR és una mostra que alberga un contingut heterogeni, que abasta des de propostes de mobiliari i il·luminació, màquines que exploren processos de transformació, dispositius de reactivació d’espais, recerques i publicacions, iniciatives ciutadanes, fins a plataformes i repositoris d’intercanvi de coneixement.

Per això us convidem a proposar i compartir els vostres projectes perquè formin part de l’exposició:

 • Objectes, artefactes, eines i tècniques de transformació.
 • Recerques, articles i publicacions.
 • Espais, iniciatives i plataformes.

Totes les persones interessades a enviar propostes per a l’exposició col·lectiva REHOGAR 8, hauran de completar i enviar el formulari disponible més avall abans del dimecres 5 d’Octubre 2016 a les 23:59 GMT+1.

Les propostes seleccionades d’aquesta convocatòria conformaran l’exposició col·lectiva REHOGAR 8. L’organització es farà càrrec de les despeses de l’enviament i devolució de les propostes seleccionades per a la seva exhibició.

Temàtica

Aquesta edició de REHOGAR vol prestar especial atenció a les Comunitats de persones, professionals, col·lectius o xarxes que activen processos de transformació al seu entorn, i possibiliten la seva reproducció i adaptabilitat a altres contextos. Transformacions que es fan possible mitjançant tècniques de Reutilització i metodologies de Disseny Obert, un disseny que creix i evoluciona perquè pot ser millorat per i amb altres.

Reutilizació
 • Objectes i artefactes a partir de residus
 • Màquines o tècniques de transformació i recuperació de materials
 • Processos de fabricació artesanal, semiindustrial o digital
 • Optimització de recursos i energia
 • Hàbits de consum
 • Recuperació de espais
Disseny Obert
 • Obres derivades
 • Documentació de processos (constructius i relacionals)
 • Gestió de recursos socials i materials
 • Ús de llicencies lliures
 • Tecnologíes de software/hardware lliure i obert
 • Plataformes i repositoris
Comunitats
 • Espais de creació i transformació
 • Processos de disenny i aprenentatge col·laboratiu
 • Models de negoci basats en l’economía circular
 • Dinámiques per a la recuperació i aprofitament de materials
 • Metodologíes de treball DIY (fes-ho tu mateix) i DIWO (fes-ho amb altres)
 • Disenny per a la diversitat funcional
 • Cooperatives de producció o consum.

Lloc

El Museu del Disseny de Barcelona, amb seu a l’edifici Disseny Hub Barcelona de la plaça de les Glòries de Barcelona, acollirà del 10 de novembre al 4 de desembre 2016 l’exposició col·lectiva REHOGAR 8.

La exposició se celebrarà a la Sala A de l’edifici, amb una superfície aproximada de 450 m2.

Calendari

Presentació de propostes

Es podran presentar propostes fins a les 23:59h del dimecres 5 d’octubre de 2016.

PUBLICACIÓ PROPOSTAS SELECCIONADES

9 d’Octubre de 2016.

TRANSPORT de propostes

Els objectes a exposar hauran d’estar a Barcelona abans del 24 d’octubre del 2016.

El cost de l’enviament/devolució de les peces serà sufragat per l’organització. Una cop anunciada la selecció de propostes, es procedirà a la recollida de les peces per ciutats. Però seguiran sent benvingudes aquelles que s’animin a portar personalment les peces i ajudar en el muntatge.

 

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA

L’exposició col·lectiva REHOGAR 8 se celebrarà del 10 de novembre al 4 de desembre 2016. Durant aquests dies tindran lloc també les activitats de la Remescla (presentacions, debats, tallers, etc.).

Criteris de selecció

Una vegada finalitzat el termini de presentació de propostes, es reunirà el Comitè de Selecció format per professionals experts i membres del col·lectiu Makea Tu Vida. Es valoraran els següents criteris de selecció:

 • Rellevància per als objectius generals de la convocatòria, a través del caràcter innovador i experimental de la proposta.
 • Aprofitament òptim dels recursos materials i immaterials de l’entorn.
 • Implicació i relació amb altres professionals, col·lectius, grups, associacions, equips de recerca i institucions.
 • Replicabilitat i adaptabilitat del projecte a altres contextos.
 • Utilització d’eines de codi obert i de llicències lliures que facilitin accés als processos i difusió dels resultats.

Presentació de propostes

Per presentar la teva proposta has d’emplenar el formulari online abans del 5 d’octubre de 2016:

 • Cada proposta inclourà, juntament amb la informació de la persona de contacte, un resum de la proposta, 3 imatges representatives i els arxius amb la documentació complementària que es consideri per a la seva millor comprensió (vídeos, links, textos, panells, plànols, imatges…). Aquesta serà la informació que s’inclourà en l’exposició.
 • Si la proposta és un objecte, eina o tècnica de transformació s’haurà de compartir la seva recepta en la plataforma col·laborativa El-Recetario.net
 • Us convidem a presentar un vídeo explicant el projecte, el seu procés, la seva recepta, per posar-ho en l’exposició i fer més comprensibles les propostes.
 • Cada persona o col·lectiu pot presentar tantes propostes com desitgi.


Todas las ediciones de REHOGAR

Todas las ediciones de REHOGAR